Züchtungskunde, 91, (4) S. 270-281, 2019, ISSN 0044-5401
© Verlag Eugen Ulmer, Stuttgart
Scientific Articles
Auswirkungen von Hitzestress auf Milchrinder unter zentralkroatischen Klimabedingungen
D. Ku¿evi¿1,* ; M. Brka2 ; Tina Bobi¿3 ; Jelena Kecman6 ; R. Gantner4 ; Maja Gregi¿3 ; Vesna Gantner5 ; 1,* University of Novi Sad, Faculty of Agriculture, Department for Animal Science, T.D. Obradovi¿a 8, 21000 Novi Sad, Serbia. E-Mail: denis.kucevic@stocarstvo.edu.rs ; 2 Department for Animal Breeding, Faculty of Agriculture and Food Sciences, University of Sarajevo, Zmaja od Bosne 8, 71000 Sarajevo, Bosnia and Hercegovina ; 3 Department for animal breeding, Faculty of Agriculture in Osijek, University of Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia. ; 4 Department for crop science, Faculty of Agriculture in Osijek, University of Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia. ; 5 Department for special zootechnique, Faculty of Agriculture in Osijek, University of Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia ; 6 Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg, Naturwissenschaftliche Fakultät III, Institut für Agrar- und Ernährungswissenschaften, Theodor-Lieser-Str. 11, 06120 Halle (Saale), Germany
Das Ziel dieser Arbeit bestand in der Analyse der Auswirkungen eines langanhaltenden Hitzestresses auf die Merkmale der Milchleistung von Simmental- und Holstein-Kühen in Zentralkroatien. Dazu standen 1,9 Millionen Testtagsergebnisse von 83.086 milchleistungsgeprüften Simmental- bzw. 66.740 Holstein-Kühen zur Verfügung. Die untersuchten Merkmale waren: tägliche Milchmenge, Fettgehalt, Eiweißgehalt und Zellzahl in der Milch. Die Datenerfassung erfolgte vom Januar 2005 bis Dezember 2012. Anhand des Temperatur- Luftfeuchtigkeits-Indexes (THI) wurde festgestellt, ob ein milder (THI-Schwellenwert = 69–71), mäßiger (THI = 72–79) bzw. ein starker Hitzestress (THI ¿ 80) für die Tiere vorlag. In die Auswertung (SAS 8.2) wurden stressanfällige Tiere einbezogen, die bei o.g. THI-Werten eine signifikante Reduzierung in der täglichen Milchleistung aufwiesen. Auswirkungen von Hitzestress auf die Leistungsmerkmale der Tiere wurden dabei in den zwei nach der Hitzebelastung folgenden Milchleistungsprüfungen analysiert. Die Ergebnisse zeigten äußerst ungünstige Klimabedingungen in Zentralkroatien, die sich auf die untersuchten Merkmale der Milchleistung der Kühe beider Rassen zumeist negativ auswirkten. Die tägliche Milchleistung der Kühe nahm bei den niedrigen vs. höheren THI-Schwellenwerten mehr ab. Bei Kühen ab der zweiten Laktation stieg die Milchmenge sogar an, was auf eine Anpassungsfähigkeit der Tiere an eine langanhaltende Hitzeperiode hindeuten könnte. Bezüglich der erhöhten Zellzahl in der Milch, die als Folge des Hitzestresses sich ergab, erwiesen sich Simmental-Kühe im Vergleich zu Holstein-Tieren als hitzetoleranter. Die stetige Zunahme von Hitzetagen infolge des Klimawandels verlangt ein langfristiges Vorgehen, um die Hitzetoleranz bei Kühen zu verbessern. Die Analyse der genetischen Veranlagung der Tiere für die Hitzetoleranz ist hier notwendig.
Hitzestress; Milchkühe; zentralkroatische Klimabedingungen
Effects of heat stress on dairy cattle under central Croatian climatic
conditions
The aim of this research was to analyze the effects of long-lasting heat stress on the milk traits of Simmental and Holstein cows in Central Croatia. For this purpose, 1.9 million of test-day records from 83,086 Simmental and 66,740 Holstein cows were available.
The studied traits were: daily milk yield, fat and protein content and somatic cell count in the milk. Data collection took place from January 2005 to December 2012. Based on the temperature-humidity index (THI) was determined whether a mild (THI value = 69–71), moderate (THI value = 71–79) or a strongly heat stress (THI value ¿ 80) existed for the animals. The evaluation (SAS 8.2) included stress-susceptible animals, which at mentioned THI values showed a significant reduction in milk yield. The effects of heat stress were analyzed in cows that had decrease of daily milk yield after heat stress reaction in the two subsequent milk recordings. The results showed extremely unfavorable climatic conditions in central Croatia, which had a negative effect on the investigated milk traits of both cows breeds. The daily milk yield of the cows decreased more at the low than at the higher THI thresholds. In the cows after the second lactation, the milk yield even increased, which may indicate an adaptability of the animals to a long-lasting heat period. The Simmental cows compared to Holstein proved to be more heat-tolerant animals in terms of increased somatic cells count in milk as a result of heat stress. The steady increase of hot days due to climate change requires a sustainable method for long-term heat-combating in cows. The analysis of genetic predisposition of the animals regarding the heat tolerance is necessary here.
heat stress; dairy cattle; central Croatian climate conditions