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Züchtungskunde, 81, (2) S. 133-140, 2009, ISSN 0044-5401
© Verlag Eugen Ulmer, Stuttgart

Scientific Articles

Feeding plant and fish oils to improve polyunsaturated fat concentrations in intramuscular, perirenal and subcutaneous lambs’ fat

Malgorzata Szumacher-Strabel1) ; A. Cieslak1) ; Agnieszka Nowakowska1) ; A. Potkanski1) ; 1) University of Life Sciences, Department of Animal Nutrition and Feed Management, Wolynska 33, 60-637 Poznan, Poland, E-Mail: mstrabel@jay.au.poznan.pl

The objective of this study was to determine the effects of supplemental plant and fish oils on adipose tissue fatty acids concentration and animal performance in lambs. Twenty four lambs with initial live weight of 20 kg ± 2 kg were fed one of four diets. Animals were randomly allocated to one of four treatments (n=6): 1) basal diet containing 52% concentrate and 48% meadow hay (CON); 2) basal diet plus 5% of rapeseed and linseed oils blend (RSO/LSO); 3) basal diet plus 5% of linseed and fish oils blend (LSO/FO); 4) basal diet plus 5% of rapeseed, linseed and fish oils blend (RSO/LSO/FO). Adipose tissue samples from subcutaneous, perirenal and intramuscular depots were lyophilized and analyzed for lipid content and fatty acid composition. Feed intake and average daily gains did not differ by dietary treatments and no statistically differences were noted. The most substantial (P<0.05) increase in unsaturated fatty acids concentration, including conjugated isomers of C18:2, was obtained in all fat depots in lambs fed LSO/FO diet. We can conclude that oil rich in linoleic acid given in a mixture with fish oil may be a good supplement to ruminant diets that enhance fatty acid composition of received product, i.e. meat.

Fatty acids; CLA; sheep; adipose tissue; meat; oil


Erhöhung der Konzentration von mehrfach ungesättigten Fettsäuren im intramuskulären, perirenalen und subkutanen Lammfettgewebe durch Fütterung mit Pflanzen- und Fischöl

Ziel des Experimentes war es, den Einfluss einer Futterration mit Pflanzen- und Fischöl auf die Fettsäurenkonzentration des Fettgewebes von Lämmern zu untersuchen. 24 Lämmer (je 6 Tiere in jeder Gruppe) mit der LM von 20 kg ± 2 kg am Untersuchungsanfang wurden mit einer von vier Futterrationen gefüttert: 1. Grundfutterration (CON) mit 52% Kraftfutter und 48% Wiesenheu; 2. Grundfutter + 5% einer Mischung von Raps- und Leinöl (RSO/LSO); 3. Grundfutter + 5% einer Mischung von Lein- und Fischöl (LSO/FO); 4. Grundfutter + 5% einer Mischung von Raps-, Lein- und Fischöl (RSO/LSO/FO). Nach der Schlachtung wurden intramuskuläre, perirenale und subkutane Fettgewebeproben entnommen, in denen Lipid- und Fettsäurenkonzentrationen bestimmt wurden. Hinsichtlich des Futterverbrauchs und der täglichen Zunahmen der Tiere aus unterschiedlichen Fütterungsgruppen wurden keine statistisch gesicherten Differenzen festgestellt. Der höchste Anstieg der Konzentration von ungesättigten Fettsäuren, darunter konjugierte Isomere C18:1, wurde in allen Fettgewebearten der mit LSO/FO gefütterten Lämmer beobachtet (P<0,05). Zu schlussfolgern ist, dass der Zusatz von Linolsäuren im Futter im Gemisch mit Fischöl ein gutes Supplement in der Futterration für Wiederkäuer ist. Dies spiegelte sich im günstigen Fettsäurenprofil des Endprodukts Fleisch wider.

Fettsäuren; CLA; Schaf; Fettgewebe; Fleisch; Öl


Impact Factor (SCI) 2023: 0.3

 5-Jahres-Impact-Factor (SCI) 2023: 0.2

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