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Züchtungskunde, 81, (2) S. 125-132, 2009, ISSN 0044-5401
© Verlag Eugen Ulmer, Stuttgart

Scientific Articles

Effect of transferrin and haemoglobin polymorphism on hygie​nic quality of milk in sheep

R. Steppa1) ; J. Wójtowski1) ; Sylwia Bieli¿ska1) ; Maria K¿szycka1) ; 1) Department of Sheep, Goat and Fur Animals Breeding, Pozna¿ University of Life Sciences, Z¿otniki, S¿oneczna St. 1, 62-002 Suchy Las. E-Mail: whibz.khoik@up.poznan.pl

The aim of the study was to verify whether transferrin (Tf) and haemoglobin (Hb) genotypes found in milked sheep may be genetic markers for total bacterial count (TBC) and somatic cell count (SCC) in sheep milk. Moreover, the effect of both markers on basic milk components was also analyzed. Investigations were conducted in the years 2004–2006 in the Zotniki farm, belonging to the Pozna¿ University of Life Sciences. It was found that in ewes having transferrin genotype Tf BP, somatic cell count in milk (103/cm3) was significantly higher (log SCC= 6.26) than in milk of ewes with genotypes Tf BB, Tf AD and Tf CC, being 4.56, 4.76 and 5.04, respectively. The lowest total bacterial count (103/cm3) was found in milk of ewes with transferrin genotype Tf CE (log TBC= 3.87). Ewes with genotype Tf BB also exhibited low total bacterial count in milk, being log TBC= 4.35. Contents (%) of protein, fat and dry matter in milk of ewes having different transferrin genotypes varied. Statistical analysis of the effect of haemoglobin genotype on somatic cell count in milk showed that in ewes with the genotype Hb AB, somatic cell count was significantly lower (log SCC= 4.96) in comparison to that of ewes having genotype Hb BB (5.62). The lowest total bacterial count was recorded in ewes with genotype Hb BB (log TBC= 4.51). Results of this study indicate that due to their biological function transferrin genotypes as well as haemoglobin genotypes may be useful as additional criteria in the classification of ewes for milking in order to obtain milk with the highest hygienic value.

Transferrin; haemoglobin; genetic markers; sheep milk


Einfluss des Transferrin- und Hämoglobin-Polymorphysmus auf die hygienische Qualität von Schafmilch

Das Ziel der vorliegenden Arbeit war zu untersuchen, welche von den Transferrin (Tf)- und Haemoglobin(Hb)-Genotypen in der Schafmilch als genetische Marker für Keimzahl und somatische Zellzahl geeignet sind. Es wurde auch der Einfluss beider Genotypen auf die Milchzusammensetzung untersucht. Die Untersuchungen wurden in Jahren 2004-2006 in Z¿otniki, einer Versuchsstation der Naturwissenschaftlichen Universität zu Pozna¿, durchgeführt. Bei den Mutterschafen mit Transferrin Tf-BP-Genotyp betrug die Konzentration der somatischen Zellen log SCC= 6,26 und war signifikant höher als in der Milch der Schafe der Genotypen Tf-BB, Tf-AD und Tf-CC (entsprechend: 4,56; 4,76 und 5,04). Die geringste Keimzahl wurde in der Milch der Schafe mit dem Genotyp Tf-CE (TBC= 3,87) nachgewiesen. Auch die Milch der Schafe der Genotypen Tf-BB hatte eine geringe Keimzahl, log TBC= 4,35. Die Protein-, Fett- und Trockensubstanzkonzentration (%) in der Milch der Schafe mit unterschiedlichen Hämoglobingenotypen war verschieden. In der Milch der Mutterschafe mit dem Hämoglobin Hb-AB war die Konzentration der somatischen Zellen (log SCC= 4,96) signifikant geringer als bei den Tieren mit Hb-BB (5,62). Die geringste Keimzahl (log TBC= 4,51) wurde in der Milch der Hb-BB-Schafe nachgewiesen.

Die Ergebnisse dieser Untersuchung weisen auf eine Möglichkeit der Nutzung von Transferrin- und Hämoglobin-Genotypen für die Selektion auf die hygienische Qualität der Schafmilch hin.

Transferrin; Hämoglobin; genetische Marker; Schafmilch


Impact Factor (SCI) 2023: 0.3

 5-Jahres-Impact-Factor (SCI) 2023: 0.2

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