Züchtungskunde, 92, (6) S. 411-432, 2020, ISSN 0044-5401
© Verlag Eugen Ulmer, Stuttgart
Scientific Articles
Application of vitreous Maize Endosperm in poultry feeding on the production results, chemical composition of meat and skin and meat colour in meat chicken
Mirjana Deli¿-Jovi¿1 ; M. Doma¿inovi¿1 ; M. Luki¿3 ; Marcela Speranda2 ; Zdenka Škrbi¿3 ; V. Petri¿evi¿3 ; 1 Faculty of Ecology, University of Business Studies, 78000 Banja Luka, the Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina, mdelicjovic@yahoo.com ; 2 Faculty of Agrobiotechnical Sciences at the Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, 31 000 Osijek, the Republic of Croatia ; 3 Institute for Animal Husbandry, 11 080 Belgrade, the Republic of Serbia
Corn starch is the most important food ingredient, but also the main energy source for poultry. In corn grain 98% of starch comes from endosperm. The aim of this study was to determine the impact of vitreous (resistant) maize starch in broilers feeding on: basic product indicators, chemical composition of meat, and skin and meat colour. The study was conducted by a single-factor experiment with a total of four dietary treatments on the Ross 308 heavy hybrid broiler chickens, on 480 chickens overall, divided into four groups, three experimental and one control. The chickens of the control group were fed with 100% corncobs, while the experimental groups had the share of corncobots replaced by fractions of vitreous maize starch in the ratio of 25%, 50% and 75%. In this study, a positive effect on chickens for experimental treatment was related to the following factors: daily intake (at the end of the experiment), increased food consumption over four weeks, food conversion in the first part of the experiment, the value of b* index of skin and white meat.
broilers; feeding; maize; resistant starch
Einfluss von glasiertem Maisendosperm im Broilerfutter auf Produktionsergebnisse, chemische Zusammensetzung von Fleisch und Haut sowie Fleischfarbe bei Masthühnern
Maisstärke ist die wichtigste Futtermittelkomponente, aber auch die Hauptenergiequelle für Geflügel. In Maiskörnern stammen 98% der Stärke aus dem Endosperm. Ziel dieser Studie war es, den Einfluss von glasierter (resistenter) Maisstärke bei der Mast von Masthühnern auf das Wachstum, die chemische Zusammensetzung des Fleisches und der Haut sowie die Farbe vom Fleisch zu bestimmen. Die Studie wurde durch ein Einzelfaktorexperiment mit insgesamt vier Fütterunsvarianten mit schweren Hybrid-Masthühnern Ross 308 an insgesamt 480 Tieren durchgeführt. Die Tiere waren in drei Versuchs- und eine Kontrollgruppe unterteilt. Die Hühner der Kontrollgruppe wurden mit 100% Mais gefüttert, während in den Versuchsgruppen der Anteil Mais durch Fraktionen von glasierter Maisstärke (resistente Stärke) im Verhältnis von 25%, 50% und 75% ersetzt wurde.
In dieser Studie wurde ein positiver Effekt bei den Hühnern der Versuchsgruppen hinsichtlich Wachstumsleistung, täglicher Futteraufnahme (am Ende des Versuches), erhöhter Futterverzehr über vier Wochen, Futterverwertung im ersten Teil des Versuches und der Werte des b * -Indexes von Haut und weißem Fleisch nachgewiesen.
Broiler; Fütterung; Mais; resistente Stärke